Ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας εκτείνεται σε έκταση 50 στρεμμάτων σε μια τοποθεσία στην βόρεια πλευρά του όρους Μπούμιστος της οροσειράς των Ακαρνανικών ορέων σε υψόμετρο 500 εως 600 μέτρα. Το κλίμα της περιοχής είναι ήπιο ηπειρωτικό με πολύ δροσερό καλοκαίρι , χωρίς ανοιξιάτικους παγετούς. Το πετρώδες ασβεστολιθικό έδαφος του κτήματος , εμπλουτισμένο με πλούσιο δασικό φυτόχωμα , η καλή ηλιοφάνεια , το δροσερό μικροκλίμα και η παραδοσιακή καλλιέργεια με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας , εγγυώνται την παραγωγή σταφυλιών με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη δημιουργία κρασιών , με πλούσιο σώμα , μοναδικά αρώματα , ισορροπημένη γεύση και μακρά επίγευση. Η επικλινής έκθεση του κτήματος και η συνεχής πνοή αέρα, δημιουργούν ένα μοναδικό ορεινό μικροκλίμα, με μειωμένη τη σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας που ελαχιστοποιεί την ανάπτυξη μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών και καθιστά ρεαλιστική την επιτυχή βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού, που έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών. Στον αμπελώνα φυτευτήκαν και καλλιεργούνται στην μεγαλύτερη έκτασή του η κόκκινη ποικιλία “Αγιοργήτικο” και η λευκή αρωματική ποικιλία ¨Μαλαγουζιά¨ που είναι γηγενής ποικιλία της Αιτωλοακαρνανιάς. Σε μικρότερη έκταση καλλιεργούνται οι ερυθρές ποικιλίες “Ξινόμαυρο” και οι διεθνείς “Syrah” , “Sauvignon Cabernet” και “Merlot” και οι λευκές Ελληνικές ποικιλίες “Ασύρτικο” , “Ρομπόλα”, “Μοσχοφίλερο” και οι Γαλλικές ποικιλίες “Chardonnay” και “Sauvignon Blanc”.

   Διατήρηση βιολογικής ισορροπίας στον αμπελώνα

Στον βιολογικό αμπελώνα αξιοποιώντας τις σύγχρονες κατακτήσεις της γεωπονικής επιστήμης, αλλά και την πλούσια εμπειρία της ντόπιας παράδοσης, επιτυγχάνουμε να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα καλλιέργειας χωρίς την χρήση χημικών λιπασμάτων & φυτοφαρμάκων.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο θέμα της λίπανσης. Το έδαφος αντιμετωπίζεται σαν ένα ζωντανό σύνολο, επιδιώκοντας να επιτύχουμε μία δυναμική ισορροπία ανάμεσα στην οργανική & ανόργανη φάση του (γονιμότητα) . Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε την ενσωμάτωση οργανικής ουσίας με τον συνδυασμό βιολογικού κομπόστ, κοπριάς & χλωρών λιπάνσεων.

Η αντιμετώπιση των Εχθρών & των Ασθενειών γίνεται με βάση τις υπάρχουσες γνώσεις σε σχέση με τις βιολογικές σχέσεις ανάμεσα στους βλαβερούς και ωφέλιμους οργανισμούς, ώστε με προσεκτικές παρεμβάσεις μας να διατηρούμε μία ισορροπία για την ρύθμιση των πληθυσμών τους, με στόχο την μείωση των βλαβερών για την παραγωγή οργανισμών σε επίπεδα που να μην δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον αμπελώνα. Όπου και όταν χρειάζεται να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις περιορισμού των βλαβερών οργανισμών, χρησιμοποιούνται τα ανάλογα φυσικά φυτοπροστατευτικά.

Το αποτέλεσμα του βιολογικού τρόπου καλλιέργειας μας προσφέρουν αυθεντικά σταφύλια & κρασιά, με παραδοσιακές γεύσεις της Μεσογείου που μένουν αξέχαστες, απαλλαγμένα εντελώς από Χημικά Υπολείμματα και Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, εξασφαλίζοντας την υγεία των καταναλωτών και προστατεύοντας το περιβάλλον από την χημική & γενετική μόλυνση

   Η περιοχή και η Ιστορία της

Η περιοχή των Ακαρνανικών ορέων κατοικείται αδιάκοπα από τα προϊστορικά χρόνια. Οι περισσότερες πόλεις – κράτη που αποτελούσαν το κοινό των Ακαρνάνων βρίσκονταν στα Ακαρνανικά όρη (Μεδεών , Τορίβια , Θυρείο , Κεκροπία). Η αρχαία Τορίβια που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το ΚΤΗΜΑ ΚΑΠΟΤΗ, είναι η αρχαιότερη πόλη – κράτος της Αιτωλοακαρνανίας με κυκλώπεια τείχη και καμπυλόμορφες πύλες που διατηρούνται πολύ καλά μέχρι σήμερα .

Μέσα από το κτήμα περνούσε ο δρόμος (μονοπάτι)πρόσβασης της ενδοχώρας της Αιτωλοακαρνανίας προς τα δυτικά παράλια (Μύτικας – Κανδύλα) μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα που χαράχτηκαν οι σημερινοί αυτοκινητόδρομοι.

Στην περιοχή αυτή της δύσβατης βόρειας πλευράς του όρους Μπούμιστος με το παρθένο δάσος που σώζεται ως σήμερα κατέφυγαν κυνηγημένοι οι κάτοικοι της αρχαίας Αλυζίας όταν η πόλη κατελήφθη και καταστράφηκε από τους Δωρείς. Η περιοχή παρότι ορεινή απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τις πανέμορφες παραλίες του Ιονίου Πελάγους (Μύτικας).

Το ΚΤΗΜΑ ΚΑΠΟΤΗ βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του όρους Μπούμιστος στις παρυφές παρθένου & πανέμορφου δάσους . Η φύση είναι μοναδική, εκεί που τελειώνουν οι αμπελώνες, αρχίζει η βλάστηση των Ακαρνανικών Ορέων, με συνεχείς και πλούσιες συστάδες φυλλοβόλων και αειθαλών δένδρων και το μοναδικό δάσος Ελάτης Κεφαλληνίας (Abies Cephalonicasp). Μέσα στο δάσος συναντούμε δεκάδες είδη άγριων πουλιών.