Η Πανελλήνια Ένωση λειτουργεί το βιολογικό οινοποιείο «Κτήμα Καπότη» στην Κομπωτή Ξηρομέρου, στα Ακαρνανικά όρη στην Αιτωλοακαρνανία.

Το οινοποιείο βρίσκεται μέσα σε ιδιόκτητο βιολογικό αγρόκτημα 50 στρεμμάτων Το επιβλητικό πέτρινο οινοποιείο του κτήματος έχει κατασκευασθεί πάνω σε μικρό λόφο , μέσα στον αμπελώνα και είναι κτισμένο με λαξευτή πέτρα της περιοχής σε τέσσερα επίπεδα. Δύο συνεχόμενα υπόγεια , το ισόγειο και τον πανοραμικό πύργο που αποτελεί αρχιτεκτονικό δείγμα καλαισθητικής αρμονίας. Όλα τα επίπεδα έχουν δική τους ανεξάρτητη πρόσβαση – είσοδο. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2008 και στεγάζει όλο τον απαραίτητο υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών : ψυγείο και εναλάκτες θερμότητες για την ψύξη των εκραγισμένων σταφυλιών , εκραγιστήρα, πνευματικό πιεστήριο, ειδικές ψυχόμενες δεξαμενές προζυμωτικής κρυεκχύλισης λευκών κρασιών , ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης λευκής και ερυθρής οινοποίησης, καθώς και σύγχρονες αντλίες –mοno για την ομαλή ροη του σταφυλοπολτού και των κρασιών χωρίς περιστροφική κίνηση και καταπονήσεις.

Στο πρώτο υπόγειο που είναι 8 μέτρα χαμηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους γίνεται ωρίμανση των κρασιών σε ανοξείδωτες δεξαμενές και δρύινα βαρέλια σε ιδανικές θερμοκρασίες (10-16oC) που επιτυγχάνονται φυσικά χωρίς την χρήση ψυκτικών μηχανημάτων. Στον προθάλαμο του υπογείου βρίσκεται μια σύγχρονη γραμμή εμφιάλωσης των κρασιών.

Στο δεύτερο υπόγειο γίνεται η ζύμωση του μούστου σε ανοξείδωτες δεξαμενές ενώ υπάρχει χώρος για αποθήκευση έτοιμου προϊόντος. Στο ισόγειο γίνεται ο εκραγισμός και το πάτημα των σταφυλιών με σύγχρονο πνευματικό προγραμματιζόμενο πιεστήριο.

Ένα αυτόνομο υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας (Φωτοβολταϊκό πάρκο / Ανεμογεννήτριες/ Μπαταρίες), που είναι εγκατεστημένο στο οινοποιείο, καλύπτει το 100% των αναγκών του οινοποιείου σε ενέργεια, αφήνοντας μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα κατά την λειτουργία του, συνεισφέροντας καθοριστικά προς την κατεύθυνση περιορισμού των αρνητικών συνεπειών σε βάρος του περιβάλλοντος.

Ο πανοραμικός πύργος χρησιμεύει σαν αίθουσα γευσιγνωσίας ανοικτή στις επισκέψεις οινόφιλων που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον μαγικό κόσμο του βιολογικού κρασιού.

Η παραγωγική διαδικασία στο οινοποιείο ακολουθεί όλες τις απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων, καθώς και περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας IFS & ISO 14001.

 

Βιολογικά Κρασιά

Στο ΚΤΗΜΑ ΚΑΠΟΤΗ παράγουμε σήμερα δύο τύπους βιολογικού κρασιού :

-Λευκό κρασί, με βάση τις ποικιλίες Μαλαγκουζιά, Ασίρτικο & Σαρντωνέ,

-Κόκκινο κρασί, με βάση τις ποικιλίες Αγιοργήτικο, Ξυνόμαυρο & Σιράχ .

 

 Οινέας

 

Ξηρό Κόκκινο Βιολογικό Κρασί

Στο Ξηρομέρο στα Ακαρνανικά Όρη, κοντά στην αρχαία πόλη της Τορίβια, καλλιεργούμε με τεχνογνωσία και πάθος, τις ευγενείς ποικιλίες σταφυλιών Αϊγιωργίτικο, Ξινόμαυρο και Syrah. Η ξηρή γη του Ξηρομέρου και το άπλετο ηλιακό φως της Ελλάδας σε συνδυασμό με την παραδοσιακή βιολογική καλλιέργεια, εγγυώνται την παραγωγή εξαιρετικών σταφυλιών με αποτέλεσμα ένα κρασί υψηλής ποιότητας. Το μοναδικό μείγμα των 3 ποικιλιών σταφυλιών μας εκφράζει τη δομή, την κομψότητα και την εξαιρετική φρουτώδη γεύση.

Παράγεται και εμφιαλώνεται στο Κτήμα Καπότη από την HELLAS BIO NET, στη Δυτική Ελλάδα. Η σταθεροποίηση του κρασιού γίνεται φυσικά σε δρύινα βαρέλια, χωρίς καμία διαδικασία ψύξης ή διήθησης και με ελάχιστα θειώδη άλατα. Όλα τα ιζήματα είναι φυσικά συστατικά του κρασιού.

 

 

 

Τορίβια

 

Ξηρός Λευκό Βιολογικό Κρασί 

Στο Ξηρομέρο στα Ακαρνανικά Όρη, κοντά στην αρχαία πόλη της Τορίβιας, καλλιεργούμε με τεχνογνωσία και πάθος, τις ευγενείς ποικιλίες σταφυλιών Μαλαγουζία , Ασύρτικο και Σαρντόνε. Η ξηρή γη του Ξηρομέρου και το άπλετο φως του Ήλιου της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή βιολογική καλλιέργεια εγγυώνται την παραγωγή εξαιρετικών σταφυλιών με αποτέλεσμα ένα κρασί υψηλής ποιότητας. Το μοναδικό μείγμα των 3 ποικιλιών σταφυλιών μας εκφράζει γενναιοδωρία, φρεσκάδα και πλούσια αρώματα στον ουρανίσκο.

Παράγεται και εμφιαλώνεται στο Κτήμα Καπότη από την HELLAS BIO NET, στη Δυτική Ελλάδα. Η σταθεροποίηση του κρασιού γίνεται φυσικά σε δρύινα βαρέλια, χωρίς καμία διαδικασία ψύξης ή διήθησης και με ελάχιστα θειώδη άλατα. Όλα τα ιζήματα είναι φυσικά συστατικά του κρασιού.